DSC09698
05 Sie, 16

Jak urządzić idealną jadalnię w ogrodzie?… i zrobić pyszną lemoniadę :)


1. Miejsce w którym ustawimy stół

Idealne miejsce na jadalnie w ogrodzie to wcale nie musi być taras. Przyjemnie się spożywa posiłki w miejscu otoczonym zielenią. Ja uwielbiam dźwięki wydawane przez świerszcze i przeróżne ptaki.

DSC02288

Może to być altana,czy tak jak w moim przypadku plac przed wejściem do domu, który jest osłonięty od wiatru i położony najbliżej kuchni, wówczas nie musimy daleko nosić potraw i często chodzić bo zazwyczaj czegoś przy stole brakuje np.soli czy dodatkowych sztućców.

Świetnie się sprawdza pudełko na chusteczki, zwane potocznie chustecznikiem 🙂 Oszczędzi to nam biegania za serwetką po ogrodzie gdyby lekki podmuch wiatru chciał się nią zająć. Ponadto takie pudełko wygląda dość elegancko i można je dopasować do kolorów aktualnie występujących na stole.

2.Wielkość i wygląd stołu,

Dostosowujemy oczywiście do potrzeb. Jeśli mamy niedużą rodzinę to stół może być mniejszy: 80cm x 80cm, wtedy posiłek przy nim zjedzą 4 osoby (np. zestaw Sydney White) Możemy nieco zwiększyć powierzchnię do 160 cm wówczas mamy zestaw na 6 osób, bądź do 230cm – 8 osób (np. zestaw Lugano), a możemy nabyć stół, który po rozłożeniu będzie miał 300cm. Przy tym rozmiarze możemy już ugościć aż 12 osób. Wygląd stołu to już kwestia naszych indywidualnych upodobań, preferencji czy po prostu gustu. A o gustach się przecież nie dyskutuje 🙂

3.Lemoniada obowiązkowo 🙂

Jak już rozsiądziecie się przy wygodnym stole w idealnym miejscu. Wsłuchacie się w dźwięki lata zawiesicie na chwilę wzrok na Waszych drzewach, krzewach czy kwiatach, których teraz kwitnie cała masa. Nie zapomnijcie o przygotowaniu przepysznej lemoniady. Bo jak na stole mogłoby zabraknąć pysznej, orzeźwiającej lemoniady. Chciałam Wam zaproponować lemoniadę, właśnie z kwiatów, które nie służą tylko do ozdoby ogrodów, czy domów, ale mamy również odmiany które są jadalne. Ostatnio odwiedziłam festiwal kwiatów jadalnych w Hortulusie.

http://www.hortulus-spectabilis.com.pl/wydarzenia/194-pierwsza-edycja-kulinarnego-festiwalu-kwiatow-jadalnych-juz-za-nami

Zainspirowałam się i przygotowałam trzy różne lemoniady z dodatkiem tych śliczności.

Zielona 🙂

  • 1 litr wody,
  • 4 łyżki miąższu aloesu,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka lub dwie syropu z agawy do smaku jak lubisz,
  • kilka kawałków melona, najlepiej schłodzonego z lodówki,
  • kilka gałązek mięty,

DSC09731

Ta lemoniada będzie miała oprócz oczywiście gaszenia pragnienia właściwości wychładzające organizm, ze dzięki aloesowi, mięcie i melonowi. Będzie zdrowa i smaczna.

Żółta

  • 1 litr wody,
  • 0,5 cytryny pokrojonej w plastry,(wcześniej sparzonej, przetartej octem w celu usunięcia bakteri itp.)
  • starta skórka z połowy cytryny, (j.w)
  • 4 kwiaty zółtych liliowców,
  • 1 mała garstka płatków niebieskich chabrów,
  • 1 lub dwie łyżki syropu z agawy, (może być też ksylitol lub miód, lecz one wolniej się rozpuszczają w zimnej wodzie),
  • kilka kostek lodu,

DSC09718

Czerwona

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka kompotu z czereśni, wiśni czy rabarbaru,
  • 5 kawałków zamrożonego arbuza,
  • 1 kwiat pięknego liliowca,
  • 1 garstka płatków pysznogłówki, która nada lemoniadzie odrobiny wytrawnego smaku,

Możemy też z liści pysznogłówki zrobić napój podobny w smaku do herbaty earl grey.

Jeśli kompot był słodki nie ma konieczności dosładzania.

Życzę pięknych chwil, spędzonych w Waszym ogrodzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *