47e29f9fe96a1771642fb05ac8a8fd00_XL
14 Maj, 16

Dlaczego warto robić koktajle ?


Od kilku lat interesuje mnie jaki wpływ na nasze zdrowie ma sposób odżywiania. Czytam książki i publikacje. Następnie sprawdzam na sobie co i jak działa. Wszyscy pewnie już to wiecie, że gotowa żywność, jest  bardzo przetworzona i zawiera dużo konserwantów. Nie dość, że są one toksyczne to jeszcze soki trawienne naszych żołądków nie są w stanie ich  zneutralizować i strawić pokarmów nimi „zaprawianych”  Nie trudno się domyśleć, że te niestrawione resztki zalegają, może nawet gniją i wydzielają toksyny do naszych organizmów. Dlatego zaczęłam szukać lekkostrawnych pokarmów zawierających dużo witamin.

DSC02500

Dlatego pomysł na koktajle bo są:
1. Lekkostrawne
2. Bomba witamin i mikroelementów
3. Możesz „ukryć ” w nich składniki do których zjedzenia trudno namówić (pokrzywa, olej)
4. Przepyszny pełnowartościowy posiłek, dający poczucie sytości przez 3 godziny.

Aktualnie rośnie pokrzywa, można ją zrywać i suszyć na herbatki na zimę. Ja nie lubię zapachu zaparzonej pokrzywy i zawsze wrzucam dwie gałazki do innej herbaty, którą lubię 🙂 Najwięcej składników odżywczych będziemy mieli jednak w surowej roślinie.
Zrywamy więc młodą pokrzywę, zanim zakwitnie i w miejscu oddalonym od spalin samochodów.
Moczymy ją przez chwilę w ciepłej wodzie, następnie płuczemy obficie.Wykorzystujemy tylko listki. Potrzebny jest dobry blender.

Składniki wrzucamy kolejno i po każdym miksujemy

– garść liści pokrzywy,
– 1 obrana gruszka,
– 2 dojrzałe banany,
– plaster owocu papai lub 0,5 mango
– sok z połowy cytryny
– 2-3 łyżki oleju z konopii lub ostropestu lub lnianego.
– szklanka mleka roślinnego: owsianego, ryżowego lub  0,5 kokosowego
– płaska łyżeczka pyłku pszczelego  do posypania po wierzchu (niekoniecznie)

DSC02469

Ja dodaję, jeszcze białko serwatkowe, gdyż z mięskiem mi nie po drodze 🙂

Wszystko dokładnie zmiksujcie, gęstość regulujcie ilością mleka roślinnego lub wody. Czasem zrobię gęsty puszysty deser a czasem koktajl do picia. Wyżej wymienione składniki to posiłek min. dla dwóch osób. Bawcie się proporcjami składnikami. Dostosujcie do Wszego podniebienia. Jak tylko pojawią się nasze owoce sezonowe to wtedy róbcie koktajle z lokalnych produktów.

Teraz trochę o naszej bohaterce czyli pokrzywie.

– zawiera całe spektrum witamin i mikroelementów
– oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego
– działa moczopędnie i odtruwająco
– wzmacnia układ odpornościowy
– ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
– łagodzi schorzenia skórne oraz stany zapalne stawów
– pomaga zwalczać katar sienny (działa przeciwhistaminowo)
– przeciwdziała niedokrwistości, anemii
– hamuje krwawienia
– obniża poziom cukru we krwi
– poprawia stan cery, paznokci i włosów

DSC02520
Dlatego naprawę warto. Ja dzięki niej nie mam w ty roku żadnych objawów alergii a kiedyś miałam trudności z oddychaniem. Zwycięstwo !!!!

Gruszki zawierają jod dzięki czemu poprawiają pracę tarczycy. Pierwiastek bor wspierający wchłanianie wapna i pracę mózgu co sprawi, że będziemy mieli lepszą koncentrację.

Papaja ma mnóstwo witamin i mikroelementów, najważniejsze jest likopen, który zapobiega wielu nowotworom. Zawiera także enzymy trawienne zbliżone do tych w naszych żołądkach.
Nie będziemy się martwić, że coś nam zalega…

Mango uwielbiam, ze względu na smak i dużą zawartość witaminy A, która zwalcza jedyną wadę jaką mam, czyli wadę wzroku 🙂

DSC02513

Olej jest potrzebny witaminie A, która przyswajalna jest razem z tłuszczem. Mój ulubiony to ten  z  konopii, bo dba o moja skórę z powodu sporej zawartości wit. E no i pobudza produkcję serotoniny. Czyli jest rozweselający. Kto z nas nie lubi być rozweselany przez kogoś lub przez coś. A tu coś tak nas od środka pozytywnie nastraja. I jak tu go nie lubić 🙂 Z ostropestu, jest nieoceniony wspomaga naszą wątrobę, która nie raz swoje przeszła. Mm na myśli oczywiście pokarmy ciężkostrawne. Ha ha….. No i oczywiście lniany ma tak szerokie spektrum, działania. Za dużo musiałabym pisać. Najważniejsze jest to, że leczy wszelkie stany zapalne w organizmie i przy okazji odchudza. Leczy wszelkie choroby skórne min. atopowe zapalenie skóry.

DSC02450
Pyłek pszczeli to mnóstwo witamin z grupy B, wzmacnia odporność. Dostarcza żelaza tyle co mięso. Wskazany dla wegetarian i tych co mięska nie lubią.

Polecam wprowadzić zwyczaj picia koktajli kilka razy w tygodniu. Najlepiej jak będziecie je pili przed domem siedząc na meblach ogrodowych Doram Design.  Będziecie zdrowsi,  piękniejsi i bardziej radośni bo wzrośnie Wasz poziom świetności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *